• Olej rydzowy (z lnianki) 250 ml

Wkrótce
16.00
Wpisz swój e-mail
Koszt dostawy od 12
Odbiór osobisty - Legionowo 0
Odbiór osobisty - Jabłonna 0
Odbiór osobisty - Warszawa Targówek 0
Odbiór osobisty - Legionowo 0
Odbiór osobisty - Jabłonna 0
Odbiór osobisty - Warszawa Targówek 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier 15
Zostaw telefon

Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego, zwanego lnianką czy rydzem, ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion. To gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Kiedyś olej rydzowy cieszył się dużą popularnością ze względu na swe walory smakowe, pielęgnacyjne i lecznicze. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” dotyczy właśnie tej rośliny, kiedy to w ubogich chatach wykorzystywano olej rydzowy zamiast tłuszczu zwierzęcego.
Ma specyficzny smak, można go opisać jako korzenny z nutą goryczy.

Olej rydzowy zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tym samym składa się jedynie w 10% z kwasów nasyconych.
Znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym pod względem zawartości kwasu alfa-linolenowego (omega-3).
W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.

  • posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje procesy starzenia dzięki zawartości witaminy E,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki,
  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii

W kuchni

  • maczanka do pieczywa

Cebulę posiekać, posolić i poczekać aż zmięknie, nalać oleju rydzowego, doprawić pieprzem i szczyptą papryki, maczać w tym pieczywko, smacznego

  • do sałatek i surówek
  • baza do marynat
  • do twarogu
  • okrasa do kasz, makaronów, ziemniaków
  • do śledzi

W kosmetyce

Ze względu na dużą obecność tokoferoli czyli witaminy E, olej rydzowy ma właściwości opóźniające starzenie. Tak więc olej lniankowy poprawi stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Można go stosować wewnętrznie jak i wsmarowując olej w przesuszoną skórę.
W kosmetyce naturalnej bywa stosowany jako składnik kremów, mydła, maści.

Nie powinien być wykorzystywany do smażenia.
Olej należy spożywać wyłącznie na zimno.
Musi być przechowywany w lodówce.
Jego termin przydatności to 6 miesięcy.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Obsługa
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie