• Olej rydzowy (z lnianki) Olej-Istny 500 ml

38.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Cena przesyłki 12
Odbiór osobisty Marki 0
Odbiór osobisty - Warszawa Białołęka 0
Odbiór osobisty - Legionowo 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier 15
Paczkomaty InPost-pobranie 18
Kurier-pobranie 18

Zamówienie tel: 696 060 600

Zostaw telefon

Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego, zwanego lnianką czy rydzem, ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion. To gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Kiedyś olej rydzowy cieszył się dużą popularnością ze względu na swe walory smakowe, pielęgnacyjne i lecznicze. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” dotyczy właśnie tej rośliny, kiedy to w ubogich chatach wykorzystywano olej rydzowy zamiast tłuszczu zwierzęcego.
Ma specyficzny smak, można go opisać jako korzenny z nutą goryczy.

Olej rydzowy zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tym samym składa się jedynie w 10% z kwasów nasyconych.
Znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym pod względem zawartości kwasu alfa-linolenowego (omega-3).
W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.

  • posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje procesy starzenia dzięki zawartości witaminy E,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki,
  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii

Ze względu na dużą obecność tokoferoli czyli witaminy E, olej rydzowy ma właściwości opóźniające starzenie. Tak więc olej lniankowy poprawi stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Można go stosować wewnętrznie jak i wsmarowując olej w przesuszoną skórę. W kosmetyce naturalnej bywa stosowany jako składnik kremów, mydła, maści.


Oleju nie należy poddawać obróbce termicznej. Musi być przechowywany w lodówce. Termin przydatności to 6 miesięcy.

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie