Olej z lnianki, inaczej rydzowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany
Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego, zwanego lnianką czy rydzem, ze względu na brunatno-rdzawe zabarwienie nasion. To gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Kiedyś olej rydzowy cieszył się dużą popularnością ze względu na swe walory smakowe, pielęgnacyjne i lecznicze. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Powiedzenie „lepszy rydz niż nic” dotyczy właśnie tej rośliny, kiedy to w ubogich chatach wykorzystywano olej rydzowy zamiast tłuszczu zwierzęcego.
Ma specyficzny smak, można go opisać jako korzenny z nutą goryczy.
Olej rydzowy zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tym samym składa się jedynie w 10% z kwasów nasyconych.
Znajduje się na drugim miejscu, zaraz po oleju lnianym pod względem zawartości kwasu alfa-linolenowego (omega-3).
W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.
- posiada właściwości antyoksydacyjne, hamuje procesy starzenia dzięki zawartości witaminy E,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki,
- normalizuje poziom cukru we krwi,
- łagodzi objawy artretyzmu, reumatyzmu i alergii
W kuchni
- maczanka do pieczywa
Cebulę posiekać, posolić i poczekać aż zmięknie, nalać oleju rydzowego, doprawić pieprzem i szczyptą papryki, maczać w tym pieczywko, smacznego
- do sałatek i surówek
- baza do marynat
- do twarogu
- okrasa do kasz, makaronów, ziemniaków
- do śledzi
W kosmetyce
Ze względu na dużą obecność tokoferoli czyli witaminy E, olej rydzowy ma właściwości opóźniające starzenie. Tak więc olej lniankowy poprawi stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Można go stosować wewnętrznie jak i wsmarowując olej w przesuszoną skórę.
W kosmetyce naturalnej bywa stosowany jako składnik kremów, mydła, maści.
Nie powinien być wykorzystywany do smażenia.
Olej należy spożywać wyłącznie na zimno.
Musi być przechowywany w lodówce.
Jego termin przydatności to 6 miesięcy.
Olej tłoczymy w naszej olejarni w Legionowie. Tłoczymy go na zimno z atestowanych ziaren. Nasz olej jest nierafinowany, naturalny i świeży - tłoczymy na zamówienie
Odbiór osobisty: Legionowo, Jabłonna, Warszawa (Targówek)
Wysyłka: kurier, paczkomat