• Olej sezamowy

W 100% naturalny, tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany olej z nasion sezamu. Naturalny proces produkcji sprawia, że olej zachowuje wszelkie wartości odżywcze znajdujące się w nasionach sezamu. Olej charakteryzuje się pięknym zapachem i smakiem sezamu o delikatnej, orzechowej nucie.
Ziarna sezamu, z których produkowany jest olej charakteryzują się wysoką zawartością miedzi, manganu, wapnia, magnezu, cynku, żelaza i fosforu, a także witamin K, E , B1 i B6. Zawierają również tryptofan, ważny dla pracy układu nerwowego. Tryptofan bierze udział między innymi w wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia. Olej ten jest źródłem kwasu oleinowego (omega-9) i wielonienasyconego kwasu linolowego (omega-6).
Olej sezamowy zawiera sezamol i sezamolinę – to naturalne przeciwutleniacze pomagające osłabić działanie wolnych rodników.

Olej sezamowy dla zdrowia

•    olej sezamowy chroni przed zmianami miażdżycowymi, obniża poziom złego cholesterolu - wszystko to przez wysoką zawartość przeciwutleniaczy i fitosteroli
•    zawarty w oleju sezamowym magnez zmniejsza ryzyko występowania astmy i innych chorób układu oddechowego, zapobiegając zapaleniom i zwężaniu się dróg oddechowych
•    obniża ciśnienie krwi
•    olej sezamowy jest dobrym źródłem białka, dlatego też pożądany w diecie bezmięsnej, jak również dla sportowców
•    dzięki dużej zawartości wapnia, pozytywnie wpływa na stan kości i zębów
•    pomaga w leczeniu anemii dzięki dużej zawartości żelaza
•    pomaga w walce ze stresem, bólami głowy i migrenami
•    zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 – ma bardzo niski indeks glikemiczny.

Olej sezamowy w kosmetyce

•    dzięki zawartości cynku, który bierze udział w produkcji kolagenu -  nadaje skórze elastyczność. Cynk wspomaga również regenerację uszkodzonych tkanek
•    regeneruje skórę oraz spowalnia procesy starzenia się skóry
•    poprawia stan cery ze skłonnością do naczynek
•    oczyszcza skórę z toksyn, nawilża, zmiękcza i odżywia.
Można zastosować go dodając go kremu czy balsamu lub stosować go samodzielnie jako olejek do ciała.
Stosowany do olejowania włosów i skóry głowy. Zabieg ten świetnie nawilża włosy i reguluje sebum skóry głowy.
Polecany jako olejek do masażu czy kąpieli.

Olej sezamowy w kuchni

Charakteryzuje się swoistym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem.
Wykorzystywany jest głównie w kuchni azjatyckiej. Jednak świetnie komponuje się również jako dodatek do sałatek, sosów czy też różnego rodzaju past. Dobrą kompozycję smakową tworzy połączenie oleju sezamowego z ryżem lub kaszą kuskus.
Innym pomysłem na zastosowanie oleju sezamowego w kuchni jest dodanie go do zup, np. kremu z marchewki, z kalafiora, ziemniaka czy też dyni. Olej należy dodawać do zupy, bezpośrednio do zupy po jej podaniu.
Olej sezamowy będzie również doskonałym uzupełnieniem różnych past – twarogowych czy też warzywnych.

Olej sezamowy nadaje ciekawy smak również deserom. Dodajmy go do kremu owocowego, budyniu własnej roboty, koktajlu owocowego, owsianki, czy jako sos do lodów.
Jak widać, olej sezamowy ma wiele zastosowań i może urozmaicić każdą kuchnię. Jest to olej o ciekawym smaku, który warto wplatać w codzienne jadłospisy – doda on potrawom nowego wymiaru i będzie zdrowym urozmaiceniem codziennej kuchni.

Pamiętajmy, że dodawanie olejów naturalnych do sałatek warzywnych czy też owocowych, dodawanie do zup powoduje że witaminy zawarte w warzywach czy owocach są lepiej przyswajane przez organizm.

Olej z sezamu nie powinien być wykorzystywany do smażenia, gotowania czy pieczenia.
Należy spożywać wyłącznie na zimno.
Powinien być przechowywany w lodówce.
Może wytrącić się naturalny osad, co nie oznacza pogorszenia jego jakości.
Termin przydatności to 6 miesięcy.

 

Olej tłoczymy w naszej olejarni w Legionowie. Tłoczymy go na zimno z atestowanych ziaren. Nasz olej jest nierafinowany, naturalny i świeży - tłoczymy na zamówienie

Odbiór osobisty: Legionowo, Jabłonna, Warszawa (Targówek)

Wysyłka: kurier, paczkomat