• Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany

Olej słonecznikowy powstaje ze świeżych ziaren. Tłoczony na zimno, nierafinowany, w pełni naturalny, dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze. Ma intensywny zapach ziaren słonecznika i ciemnożółtą barwę.

Olej słonecznikowy warto spożywać, ponieważ:

  • Zawiera dużo białka, kwas linolowy, lecytynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz tryptofan, który podnosi wytwarzanie serotoniny.
  • Jest bogatym źródłem witamin A, E, niektórych witamin z grupy B, PP oraz minerałów wapna, magnezu, selenu, żelaza, potasu, cynku i miedzi.
  • Nawilża błony śluzowe i stymuluje pracę gruczołów łojowych.
  • Działając moczopędnie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie nerek i nadnerczy. Likwiduje stany zapalne układu moczowego, pomaga w leczeniu schorzeń prostaty.
  • Wpływa łagodząco na bóle reumatyczne.

.....i stosować jako kosmetyk. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, olej słonecznikowy jest największym sprzymierzeńcem zdrowej i pięknej skóry.

  • wzmacnia i uszczelnia płaszcz lipidowy skóry,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • przeciwdziała ekspansji wolnych rodników,
  • odżywia naskórek, chroni go przed szkodliwym działaniem promieni UV,
  • pomaga likwidować stany zapalne skóry (rumień, obrzęki powodowane oparzeniami słonecznymi),
  • zwiększa zdolność skóry do wiązania wody, uelastycznia ją i wyrównuje przebarwienia.

Spożywając olej słonecznikowy wzmocnisz układ odpornościowy, a tym samym poprawisz zdolności do zwalczania przeziębień i innych infekcji.

Płukanie ust olejem skutecznie zwalcza wiele schorzeń jamy ustnej. Hamując wzrost bakterii pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Zapobiega krwawieniu dziąseł. Oczyszcza organizm, eliminując z niego toksyny.


Pamiętaj, aby nie używać oleju słonecznikowego do smażenia. Warto dodawać go do past, sosów, majonezów, surówek, sałatek, do dań z makaronu czy kaszy oraz do pieczywa.

Olej słonecznikowy rozlewany jest do szklanych, ciemnych butelek i przechowywany w odpowiedniej temperaturze (do 10 st C). To gwarantuje najwyższą jakość oleju oraz zachowanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej nie lubi ciepła, światła oraz tlenu dlatego też szczelnie go zamykamy, schładzamy, po czym wysyłamy w opakowaniu termoizolacyjnym, chroniącym również przed światłem. Tylko świeży i nieutleniony olej słonecznikowy przechowywany w odpowiednich warunkach posiada właściwości zdrowotne.
Jedna łyżka stołowa dziennie wystarczy, aby wzmocnić odporność, obniżyć poziom cholesterolu, dostarczyć sobie antyutleniaczy i uelastycznić skórę.

Jego termin przydatności to 6 miesięcy.

 

Olej tłoczymy w naszej olejarni w Legionowie. Tłoczymy go na zimno z atestowanych ziaren. Nasz olej jest nierafinowany, naturalny i świeży - tłoczymy na zamówienie

Odbiór osobisty: Legionowo, Jabłonna, Warszawa (Targówek)

Wysyłka: kurier, paczkomat