• Olej z nasion konopi

Olej z nasion konopi siewnej powstaje ze świeżych ziaren. Tłoczony na zimno, nierafinowany, w pełni naturalny, bez sztucznych dodatków, konserwantów czy też sztucznych barwników, dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze. Ma naturalny smak i aromat.
Olej z nasion konopi obniża ciśnienie krwi, reguluje temperaturę ciała i wydzielanie hormonów, dzięki wysokiej zawartości witaminy K działa przeciwkrwotocznie. Wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Zalecany jest przy chorobach reumatycznych, stwardnieniu rozsianym, miażdżycy, nadciśnieniu i zapaleniu skóry.
Nasiona są źródłem pełnowartościowych i łatwo wchłanianych białek, lepszych nawet niż soja i porównywalnych do mięsa.
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowego. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek jak i system odpornościowy. Stanowi uzupełnienie zdrowej, pełnowartościowej diety.
Ma idealną dla organizmu proporcję kwasów omega 6 do omega 3, która wynosi 3:1.

Zapobiega m.in. cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu oraz innym groźnym chorobom cywilizacyjnym. Ponadto:

  • zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru,
  • łagodzi ból w chorobach reumatycznych oraz bóle głowy,
  • pomaga osobom cierpiącym na stwardnienie rozsiane,
  • zapewnia prawidłowy stan flory jelitowej, a tym samym wzmacnia system odpornościowy,
  • jest źródłem roślinnego białka, mikroelementów i minerałów oraz witaminy K,
  • oczyszcza organizm z toksyn.

Stosowany bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (łuszczyca, egzema, AZS). Nawilża i odżywia skórę, doskonale usuwa trądzik. Polecany alergikom – przynosi ulgę przy atakach swędzenia.
Coraz częściej jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Na świecie powszechnie dostępne są już kosmetyki na bazie oleju konopnego oraz lecznicze maści.
Jest tak delikatny, że może być stosowany nawet w przypadku małych dzieci i niemowląt.

W kuchni stosowany do sałatek, sosów, dressingów....
Nie powinien być wykorzystywany do smażenia.
Olej należy spożywać wyłącznie na zimno.
Musi być przechowywany w lodówce.
Jego termin przydatności to 6 miesięcy.

 

Olej tłoczymy w naszej olejarni w Legionowie. Tłoczymy go na zimno z atestowanych ziaren. Nasz olej jest nierafinowany, naturalny i świeży - tłoczymy na zamówienie

Odbiór osobisty: Legionowo, Jabłonna, Warszawa (Targówek)

Wysyłka: kurier, paczkomat