• Olej z ostropestu

Olej z ostropestu plamistego uzyskujemy ze sprawdzonych nasion najwyższej jakości, metodą tłoczenia na zimno. Zawsze z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczony, nierafinowany i zawsze świeży. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości nasion. Naturalny smak i aromat, bez konserwantów, sztucznych dodatków i barwników.

Ostropest plamisty dzięki zawartości sylimaryny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol i ma pozytywne działanie w leczeniu chorób wątroby, która często jest otłuszczona, obciążona złą dietą, nadużywaniem alkoholu lub regularnym zażywaniem leków.
Ponadto:

  • Przyspiesza usuwanie toksycznych substancji w organizmie, jest jednym z najlepszych naturalnych środków na odtruwanie, oczyszczanie, regeneracje i ochronę.
  • Wspomaga rekonwalescencję po przebytych chorobach wątroby i nerek, przynosi poprawę w stanach zapalnych oraz działa przeciwbólowo. 
  • Pomaga w chorobach dróg żółciowych, także do stosowania profilaktycznego.
  • Działa przeciwzapalnie, pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia i pokarmowego.
  • Olej z ostropestu zapobiegawczo jest polecany szczególnie osobom, które na co dzień mają do czynienia z toksynami, np. pracują w warunkach szkodliwych. 
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą, udarem oraz chorobą wieńcową.
  • Działa wspomagająco przy leczeniu nowotworów, tzn. blokuje enzymy odpowiedzialne za rozwój i migrację komórek rakowych.
  • Pomaga w schorzeniach takich jak stany zapalne skóry i łuszczyca.
  • Poprawia koncentrację i pamięć.
  • Systematyczne spożywanie oleju z ostropestu plamistego przez osoby cierpiące na cukrzycę typu II, obniża poziom glukozy we krwi.
  • Pomaga w zwalczaniu bólów migrenowych.
  • Pomaga w leczeniu zapalenia jamy ustnej, łagodzi zapalenie krtani i gardła.
  • Normalizuje procesy trawienne. 
  • Ma swoje zastosowanie również w kosmetykach. Można go znaleźć w preparatach przeciwzmarszczkowych takich jak maseczki, kremy do twarzy oraz balsamy do ciała. 
  • Wspomaga leczenie oparzeń, trudno gojących się ran, chroni przed rogowaceniem skóry. Stosowany jako środek nawilżający i odżywiający skórę.
  • Świetnie stymuluje wzrost paznokci i przeciwdziała ich łamaniu.

 

Świeży olej to olej produkowany i przechowywany w odpowiednich warunkach, na każdym etapie swojego życia - od wytłoczenia aż do momentu dostawy świeżość zapewniamy my. Od momentu odbioru przesyłki za świeżość odpowiadasz Ty - tak więc zadbaj, aby przechowywać go zawsze w lodówce, zawsze w zakręconej butelce. Pamiętaj, że żaden naturalny olej nie lubi światła, ciepła ani tlenu.
Najzdrowszy jest spożywany na zimno, nie wolno na nim smażyć ani gotować, za to doskonały do sałatek, surówek, past, sosów, dressingów.
Jego termin przydatności to 6 miesięcy.

 

Olej tłoczymy w naszej olejarni w Legionowie. Tłoczymy go na zimno z atestowanych ziaren. Nasz olej jest nierafinowany, naturalny i świeży - tłoczymy na zamówienie

Odbiór osobisty: Legionowo, Jabłonna, Warszawa (Targówek)

Wysyłka: kurier, paczkomat