
Wspominając o naszych doświadczeniach z dzieciństwa, obaliłyśmy największy mit – olej lniany nie jest gorzki, nie psuje smaku potraw i nie musi dostarczać traumatycznych przeżyć :) Najwyższy czas, aby wyjaśnić, dlaczego ten złocisty produkt z lnu o orzechowym posmaku powinien na stałe zagościć w Waszej kuchni.
Co czyni go wyjątkowym?
Olej lniany to nasze polskie super-food. Dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych spełnia rolę żywności funkcjonalnej i jest silnym wsparciem w leczeniu chorób cywilizacyjnych.
Spożywanie oleju lnianego pozwala na uzupełnienie składników, których synteza w organizmie człowieka nie jest możliwa ze względu na brak odpowiednich układów enzymatycznych. Liczne badania potwierdzają, że jest on najbogatszym źródłem kwasów wielonienasyconych omega-3 i zawiera zdrowe kwasy omega-6. Spożywając niewielkie dawki tego produktu, mamy szansę na zachowanie odpowiednich proporcji w ilości przyjmowanych kwasów, a przy tym korzystamy z leczniczego wpływu tych substancji na nasze zdrowie.
Najważniejszym kwasem zaliczanym do grupy omega-3, który występuje w oleju lnianym w największej ilości jest kwas alfa-linolenowy. Czuwa on nad:
- procesami spalania, dostarczając organizmowi wysokich porcji energii (dlatego polecany jest szczególnie sportowcom),
- dobrą pracą komórek – jest składnikiem błon komórkowych, wpływa na ich elastyczność, dostarczając substancji odżywczych i chroniąc przed chorobami nowotworowymi czy stanami zapalnymi (z tego powodu zalecany jest także w codziennej pielęgnacji – wspomaga leczenie trądziku, wygładza i wzmacnia włosy i paznokcie),
- utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – tym samym pozytywnie wpływa na krążenie (pomaga osobom cierpiącym na nadciśnienie, choroby serca i inne choroby układu nerwowego, chroni przed miażdżycą).
Zauważa się też pozytywny wpływ oleju lnianego na pracę hormonów zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Pomaga on w regulacji miesiączkowania, łagodzi objawy menopauzy, a także wspiera leczenie prostaty.
Co jest ważne przy produkcji i o czym pamiętać stosując produkt?
Aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw tej złocistej substancji, olej musi być tłoczony na zimno. To pozwoli na zachowanie wszystkich wartości odżywczych. Niezwykle ważny jest też sposób przechowywania produktu. W celu zachowania jego prozdrowotnych właściwości, najlepiej wygospodarować trochę miejsca w lodówce i tam odstawiać buteleczkę.
Pierwsze efekty działania można zauważyć po 4 do 12 tygodni stosowania. Co ciekawe, codzienna dawka produktu to jedynie 5 do 30 ml płynu.