Smażenie to popularna metoda przyrządzania różnych potraw. Kluczową rolę odgrywa jednak wybór właściwego oleju. Nie każdy bowiem sprawdzi się do zastosowania w wysokich temperaturach, o czym świadczy na przykład niski punkt dymienia. Popularnym wyborem jest olej rzepakowy. W naszym artykule postaramy się więc odpowiedzieć na pytanie, jaki olej rzepakowy do smażenia sprawdzi się najlepiej.
Jaki olej rzepakowy do smażenia jest najlepszy – rafinowany czy nierafinowany?
Punkt dymienia to temperatura, po której przekroczeniu olej zaczyna się przypalać i wydzielać dym. Do smażenia zaleca się wybór oleju rzepakowego o wysokim punkcie dymienia, co pozwala na utrzymanie stabilności i zachowanie składników odżywczych. Kupując olej rzepakowy, pamiętaj, że punkt dymienia powinien wynosić przynajmniej 200°C. Dlatego oleje do smażenia to oleje rafinowane.
Zaletą oleju rzepakowego rafinowanego jest neutralny, delikatny smak i aromat, który nie wpływa na jakość smażonych potraw. Jeśli chodzi o olej rzepakowy nierafinowany, to można go zastosować jedynie do krótkiego i płytkiego smażenia. Temperatura obróbki nie może przekroczyć 190 stopni Celsjusza. Taki olej świetnie sprawdza się natomiast do podsmażania czy też duszenia.
Od czego zależy punkt dymienia oleju?
Kluczową kwestią jest profil tłuszczowy oleju. Przykładowo olej rzepakowy nierafinowany bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Są to kwasy, które korzystnie wpływają na pracę serca i poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak wiedzieć, że im więcej kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych, tym mniejszą stabilnością charakteryzuje się olej w czasie obróbki cieplnej. Zawartość tych kwasów wpływa zatem bezpośrednio na punkt dymienia oleju rzepakowego.
Rafinowany olej rzepakowy jest oczyszczony z kwasów tłuszczowych, dlatego osiąga wyższy punkt dymienia. Taki olej może być stosowany w temperaturach powyżej 220 stopni Celsjusza. Na punkt dymienia nie wpływa natomiast temperatura tłoczenia oleju.
Kiedy warto zastosować tłoczony na zimno olej rzepakowy nierafinowany do smażenia?
Po taki olej sięgnij wyłącznie do podsmażania i podgrzewania potraw. Sprawdzi się także do duszenia i pieczenia w piekarniku. Olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno możesz zastosować, jeśli smażenie nie trwa dłużej niż kilkanaście minut.
Pamiętaj, że olej nierafinowany rzepakowy należy nalewać na zimną patelnię. Olej trzeba powoli nagrzewać na małym ogniu. Temperaturę smażenia warto kontrolować z użyciem specjalnego termometru. Gdy przekroczona zostanie temperatura 190 stopni, należy zmniejszyć ogień.
Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego?
Olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno posiada szereg zalet, które wynikają z procesu produkcji i zachowania naturalnych składników oleju. Przede wszystkim zachowuje więcej składników odżywczych w porównaniu do oleju poddanego procesowi rafinacji. Zawiera on witaminę E, fitosterole oraz inne substancje o korzystnym wpływie na zdrowie. Olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno ma bardziej wyraźny smak i aromat w porównaniu do oleju rafinowanego. Jest to cenione przez koneserów kulinarnych, którzy chcą czerpać pełnię smaku potraw. Taki olej idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów czy też dressingów. Jeżeli chcesz skorzystać z jego wyjątkowych właściwości, zachęcamy Cię do odwiedzenia naszego e-sklepu.
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że olej rzepakowy tłoczony na zimno i nierafinowany przechodzi mniej procesów w czasie obróbki niż olej rafinowany. Dzięki temu nie zawiera substancji chemicznych, zachowuje naturalny kolor, smak i aromat. A zatem, jeżeli zastanawiasz się, jaki olej rzepakowy do smażenia kupić, wybierz olej rafinowany. Jeśli zaś szukasz oleju o bogatym smaku i korzystnym wpływie na zdrowie, wybierz olej nierafinowany.
Podsumowując, oleje nierafinowane, choć bardzo cenione ze względu na korzyści zdrowotne, nie zawsze sprawdzą się do smażenia. Jeśli jednak zdecydujesz się na taki olej, pamiętaj, aby kontrolować temperaturę i czas smażenia.