Słyszałaś, że warto włączyć do swojej diety olej sezamowy, ale nie wiesz, który dokładnie należy wybrać? Musisz mieć świadomość tego, że jakość oleju zależy w dużej mierze od sposobu jego produkcji. Który olej sezamowy będzie odpowiednim wyborem? Podpowiadamy!
Jaki olej sezamowy wybrać?
Chcesz wiedzieć, jaki olej sezamowy wybrać? Przede wszystkim stawiaj na naturalne produkty, które nie mają żadnych sztucznych dodatków. Bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem będzie olej nieoczyszczony i nierafinowany. W dodatku powinien on być tłoczony na zimno. Dlaczego ma to aż takie znaczenie? Otóż dzięki temu możesz mieć pewność, że olej zachowa wartości odżywcze, które mają nasiona sezamu. Co ważne, znajdziesz go w ofercie naszego sklepu internetowego. Ma on naprawdę piękny zapach i wyjątkowy smak sezamu z delikatną nutą orzechową.
Dlaczego warto pić naturalny olej sezamowy?
Zastanawiasz się, jakie dokładnie właściwości ma olej sezamowy? Warto mieć świadomość tego, że sezam zawiera dużo miedzi, magnezu, żelaza, manganu wapnia, cynku oraz fosforu. Poza tym jest cennym źródłem witaminy B1, B6, K oraz E. W dodatku zawiera korzystny dla układu nerwowego tryptofan. To właśnie on uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Oprócz tego olej sezamowy zawiera kwasy omega-6 i omega-9, a także naturalne przeciwutleniacze – sezamol i sezamolinę. Dzięki nim organizm będzie mógł walczyć z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami.
Za sprawą swojego składu olej sezamowy pozwala obniżyć poziom cholesterolu, a zarazem chroni przed wystąpieniem miażdżycy. Oprócz tego zmniejsza ryzyko astmy i pozostałych chorób układu oddechowego. Może także obniżać ciśnienie krwi, wzmacniać kości i zęby, minimalizować stres i zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. W dodatku bywa pomocny w leczeniu anemii. Z jego właściwości chętnie korzysta się również w kosmetyce, ponieważ ma właściwości regenerujące, oczyszczające, nawilżające i odżywiające.
Olej sezamowy – to musisz wiedzieć
Wiesz już, jaki olej sezamowy wybrać. Musisz jednak mieć świadomość tego, że powinno się go spożywać wyłącznie na zimno i przechowywać cały czas w lodówce. Możesz dodawać go do różnych potraw, gdyż zwiększa to przyswajalność składników odżywczych, ale nie używaj go do gotowania, smażenia albo pieczenia. W przeciwnym wypadku utraci on swoje właściwości.
Zastanawiasz się, dlaczego brak rafinacji jest aż tak ważny w przypadku oleju sezamowego? Otóż w wyniku tego procesu olej traci składniki odżywce i kwasy tłuszczowe. Poza tym podczas rafinacji często dodawane są sztuczne substancje chemiczne. Praktykowane przez nas metody produkcji pozwalają mu zachować swoje właściwości, smak i składniki odżywcze. Musisz wiedzieć, że nasiona sezamu tłoczymy wyłącznie na zimno i wyciskamy z nich sok. Dzięki temu nie tracą one wyjątkowego aromatu.
Jak widać, olej sezamowy ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty nierafinowane, tłoczone na zimno i pozbawione sztucznych dodatków.