Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Który olej jest lepszy – słonecznikowy czy rzepakowy? Porównanie

Oleje roślinne są ważnym składnikiem diety. Dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin. Dwa oleje roślinne, czyli słonecznikowy i rzepakowy, cieszą się szczególną popularnością. Obydwa wykazują korzystne właściwości prozdrowotne. Zastanawiasz się, który olej wybrać – słonecznikowy czy rzepakowy? Czytaj dalej – w tym artykule omówimy różnice między nimi i pomożemy Ci wybrać najlepszy olej do codziennego zastosowania.

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy jest źródłem kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego (omega-6) i kwasu oleinowego (omega-9). Oba te kwasy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej słonecznikowy jest też bogatym źródłem witaminy E, zwłaszcza w postaci tokoferoli. Witamina E pełni rolę przeciwutleniacza i pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Olej słonecznikowy zawiera także fitosterole, które mogą pomagać w obniżeniu poziomu “złego” cholesterolu LDL. Spożywanie oleju słonecznikowego korzystnie wpływa na zdrowie serca. Oprócz witaminy E zawiera on również inne przeciwutleniacze, dlatego pomaga w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie.

Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasu oleinowego (omega-9), który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym. Kwas oleinowy pomaga w obniżeniu poziomu “złego” cholesterolu LDL i zwiększeniu poziomu “dobrego” cholesterolu HDL. Jest to korzystne dla zdrowia serca. Chociaż nie jest głównym źródłem, olej rzepakowy dostarcza również kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu. Olej rzepakowy ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych olejów roślinnych. Ponadto zawiera fitosterole, które mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie jak olej słonecznikowy, olej rzepakowy jest źródłem witaminy E.

Który olej jest lepszy – słonecznikowy czy rzepakowy? Podobieństwa i różnice

Oba oleje są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla zdrowia. Różnice między nimi wynikają głównie z zawartości innych składników. Mowa o tokoferolach, fitosterolach i przeciwutleniaczach. Ogólnie rzecz biorąc, olej słonecznikowy zawiera więcej witaminy E. Natomiast olej rzepakowy jest bogatszy w kwas oleinowy.

Ważną kwestią jest punkt dymienia. Jest to temperatura, przy której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać dym. Olej słonecznikowy ma wyższy punkt dymienia niż olej rzepakowy. Jest bardziej stabilny podczas gotowania przy wysokich temperaturach i jest lepszym wyborem do smażenia, duszenia i pieczenia. Olej słonecznikowy jest neutralny w smaku, a więc nadaje się do różnych potraw. Z kolei olej rzepakowy ma delikatniejszy smak. Dlatego jest świetny do sałatek, dressingów i dań, w których chcemy zachować naturalny smak składników.

Jaki olej wybrać? Nierafinowany i tłoczony na zimno!

Rafinacja to proces oczyszczania, w wyniku którego olej uzyskuje jasną i krystaliczną barwę. Rafinacja powoduje jednak zmniejszenie zawartości składników odżywczych w olejach. W przypadku oleju słonecznikowego wariant nierafinowany zawiera więcej witamin, zwłaszcza witaminy E, w porównaniu do wariantu rafinowanego. Natomiast nierafinowany olej rzepakowy zawiera więcej kwasu oleinowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Oleje nierafinowane zachowują swój naturalny kolor i nieco mętną strukturę oraz bogaty smak, bardzo doceniany w kuchni.

Kolejna istotna kwestia to tłoczenie na zimno. Jest to metoda ekstrakcji oleju, która jest przeprowadzana przy niższych temperaturach. Podczas tego procesu nasiona rośliny są delikatnie miażdżone i tłoczone. Następnie uzyskany sok olejowy jest oddzielany od resztek roślinnych. Dzięki niższym temperaturom tłoczenie na zimno pomaga w zachowaniu naturalnych składników odżywczych w oleju.

Podsumowując, odpowiedź na pytanie o to, który olej jest lepszy – słonecznikowy czy rzepakowy – nie jest jednoznaczna. Wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz planowanych zastosowań w kuchni. Niemniej kupując oleje roślinne, wybieraj te nierafinowane i tłoczone na zimno. Znajdziesz je oczywiście w naszym e-sklepie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl