• Propozycje

Majonez z olejem lnianym

Majonez bez wyrzutów sumienia, jesz ile chcesz ☺

Składniki:
3 łyżki oleju lnianego (najlepszy jest ten ze sklepu https://olej-istny.pl/)
3 łyżki twarogu chudego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sok z cytryny (ilość do smaku)
cukier, sól, pieprz

Twaróg z olejem i jogurtem blendować przez 5 minut, aż będzie gładki i aksamitny, dodać musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać jako dodatek do sałatek, kanapek, surówek.

Jest to majonez wg przepisu dr Johanny Budwig (niemiecka biochemik), która zajmowała się badaniami nad właściwościami oleju lnianego. Stworzyła dietę zwaną „dietą dr Budwig”.

 

Pasta do zębów z olejem kokosowym bez fluoru

Pasta do zębów z olejem kokosowym bez fluoru zapobiega powstawaniu kamienia, dezynfekuje, ma działanie przeciwpróchnicze i wybielające zęby.

2 łyżeczki sody oczyszczonej wsypać do miseczki, wymieszać z wodą utlenioną do powstania gęstej masy. Następnie dodać olej kokosowy
nierafinowany (ok 2 łyżeczek) i również wymieszać. Opcjonalnie można dodać olejek miętowy, ksylitol lub olejek z drzewa herbacianego.
Gotową pastę można przełożyć do niewielkiego słoiczka.

 

Genialne śledzie w oleju lnianym

Śledzie moczymy pól na pół w mleku i wodzie przez około 3 godziny. Osączamy je na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Płaty śledzia kroimy na niewielkie kawałki. Posypujemy pieprzem.

Cebulę (najlepiej czerwoną) kroimy w kostkę czy plasterki, cienkie, grube - jak kto woli i posypujemy szczyptą cukru, żeby zmiękła.

Układamy na dnie szerokiego naczynia (np. słoik) warstwy: śledzie, skrapiamy sokiem z cytryny, cebulę, olej lniany, śledzie, sok, cebula, olej lniany, itd. Śledzie układamy jeden przy drugim, warstwy uklepujemy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i aby nie tracić oleju.

Wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

 

Sos do sałaty z olejem lnianym

2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
łyżeczka musztardy
łyżka miodu
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju lnianego
sól
pieprz

Zmiażdżyć czosnek, dodać sok z cytryny, musztardę, całość utrzeć. Po połączeniu się wszystkich składników dodać olej lniany i ucierać, doprawić miodem, jogurtem, solą i pieprzem. Wymieszać całość. Polać sałatę sosem, oprószyć koperkiem.
Smak sosu można modyfikować, np. dodać ocet balsamiczny, natkę pietruszki, zrezygnować z jogurtu ...