• Jak przechowywać olej lniany?

Już od jakiegoś czasu, ku naszej uciesze, w Polsce systematycznie wzrasta spożycie tłuszczów roślinnych. Miałyśmy okazję wspomnieć o wyjątkowych właściwościach oraz nieocenionych zaletach spożywania oleju lnianego. Mamy nadzieję, że tym sposobem udało nam się trafić do niejednego nieśmiałego internauty, który skusił się i zakupił buteleczkę na spróbowanie! Ale... co teraz? Oczywiście, po dokonaniu zamówienia, a następnie otrzymaniu wyczekiwanej paczuszki przychodzi czas na znalezienie naszej nowości spożywczej odpowiedniej miejscówki.

Wskazówki dotyczące przechowywania

Jest to jeden z tych produktów spożywczych, których nie używa się do smażenia ani podgrzewania. Krótkie przypomnienie – olej lniany tłoczony jest na zimno(!) z nasion lnu zwyczajnego. W przypadku oferowanych przez nas wyrobów cały ten proces odbywa się przy użyciu atestowanych ziaren w legionowskiej olejarni.

  • Tylko świeży olej lniany może pochwalić się swoimi wysokimi wartościami żywieniowymi i zdrowotnymi. Co zrobić, aby zachować jego świeżość? Im chłodniej, tym lepiej! Przechowywanie oleju lnianego w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza sprawia, że wzrost wartości liczby nadtlenkowej oraz kwasowej nie odbywa się tak szybko, jak w temperaturze pokojowej. Oznacza to, że dzięki niskiej temperaturze proces utleniania się cennych kwasów omega-3 przebiega o wiele wolniej.
  • Nie bez przyczyny sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła. Podobnie jak ciepło, światło słoneczne oraz powietrze wpływają negatywnie na jego wyjątkowe właściwości. Dlatego tak ważne jest, by przechowywać go w ciemnym miejscu oraz pamiętać, aby po każdym użyciu upewnić się, że buteleczka została dokładnie zamknięta. Serdecznie zachęcamy do składania zamówień w naszym sklepie internetowym! W odróżnieniu od licznych supermarketów i delikatesów dbamy o to, by zapewnić wszystkim naszym wyrobom optymalne warunki przechowywania.

A więc, aby nasz olej lniany zachował swoje wyjątkowe właściwości na długi czas najlepiej przechowywać go... w lodówce. Panują tam odpowiednie warunki – niska temperatura oraz brak stałego dostępu do światła słonecznego.