• Olej z czarnuszki - naturalny lek

Wykorzystywanie naturalnych produktów w kuchni wpływa nie tylko na smak potraw, ale może również wiązać się z korzyściami dla zdrowia. Olej z czarnuszki bazuje na właściwościach rośliny o aromatycznych nasionach. Już w XVI wieku badano jej lecznicze zastosowanie – obecnie jest to jeden ze składników wykorzystywanych w preparatach o działaniu uspakajającym oraz pobudzającym procesy immunologiczne.

Stosowanie produktów naturalnego pochodzenia do przygotowywania posiłków pomaga uniknąć przetworzonych składników, które bogate są w różnego rodzaju sztuczne substancje. Aromaty, barwniki oraz wzmacniacze smaku negatywnie wpływają na poszczególne narządy i w zbyt dużych dawkach mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje dla organizmu. Dostępny w naszej ofercie olej z czarnuszki jest przygotowywany w taki sposób, aby w jak największym stopniu zachować dobrodziejstwa płynące z natury. Proponowane klientom produkty są tłoczone na zimno, co sprawia, że w czasie obróbki nasiona nie tracą najważniejszych składników odżywczych. W całym procesie bardzo ważne jest również szczelne zamknięcie – do naszych buteleczek nie dostaje się tlen, a dzięki termoizolacji opakowań zagwarantowana jest odporność na wysoką temperaturę.

Czarnuszka od dawna stosowana jest do zabiegów kosmetycznych. Stosowanie jej może przyspieszyć leczenie łupieżu lub trądziku. Olej z nasion rośliny znany jest również jako środek łagodzący podrażnienia skóry oraz wzmacniający włosy. W medycynie naturalnej produkty wykorzystuje się przede wszystkim jako wsparcie w walce z alergiami lub innymi schorzeniami górnych dróg oddechowych. Poleca się go też osobom, którym zależy na złagodzeniu kataru siennego oraz poprawie wydajności pracy oskrzeli.

Wzbogacenie diety o olej z czarnuszki stanowi również wsparcie w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Objawy zatrucia oraz refluksu może złagodzić regularne przyjmowanie produktu w formie doustnej. Ponadto nawyk ten może przyczynić się także do wzmocnienia odporności

Olej z czarnuszki wyróżnia się specyficznym smakiem, dlatego zaleca się przyjmowanie go w połączeniu z miodem lub jako dodatek do ulubionego koktajlu. Warto pamiętać, że produkt należy spożywać na zimno.