Olej rzepakowy
towar niedostępny
Opis
Olej rzepakowy ma znacznie większą ilość kwasów omega-3 niż oliwa. Przewyższa ją również ze względu na optymalną dla człowieka proporcję kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, która wynosi 2:1. Ma duży wpływ na działanie mózgu, przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału.
Działanie oleju rzepakowego:
- usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego,
- obniża poziom złego, a podnosi poziom dobrego cholesterolu,
- reguluje metabolizm,
- zapobiega cukrzycy i chorobom serca,
- działa antyoksydacyjnie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- uszczelnia płaszcz lipidowy skóry,
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych,
- pomaga pokonać zgagę i inne dolegliwości trawienne.
Świetnie się nadaje jako kosmetyk. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, beta-karotenu i witaminy E wspaniale uelastyczni i nawilży skórę.
Warto dodać go do balsamu, wetrzeć w suchą skórę dłoni, przesuszone kolana i łokcie lub wykorzystać jako olej bazowy do masażu całego ciała.
Nie powinien być wykorzystywany do smażenia.
Olej spożywaj wyłącznie na zimno. Do surówek, sałatek czy past. Wystarczy 1-4 łyżek dziennie.
Musi być przechowywany w lodówce.
Jego termin przydatności to 6 miesięcy.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.