Olej z krokosza
Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z krokosza?
Olej z krokosza to wciąż dla wielu osób produkt dość tajemniczy. Pozyskiwany jest z krokosza barwierskiego. Czasem zwany jest olejem szafranowym, chociaż z szafranem nie ma nic wspólnego. Krokosz jest jednak, podobnie jak szafran, popularnym barwnikiem spożywczym. Olej z niego pozyskiwany zawiera głównie kwasy tłuszczowe, a także fitosterole i witaminy A oraz E.
Dlaczego warto sięgnąć po olej z krokosza?
Zacząć trzeba od tego, że olej z krokosza zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy. Sprzyja on redukcji tkanki tłuszczowej, a przy okazji wpływa na cholesterol. Oddziałuje bardzo pozytywnie na cały układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo olej z krokosza sprawdza się dobrze u cukrzyków, normując poziom glukozy we krwi. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwskurczowo i uspokajająco. Skutecznie spowalnia procesy starzenia.